donderdag 1 november 2012

Hoe zag Goethe eruit? (5) Zijn dodenmasker

Een ander opmerkelijk verhaal over het uiterlijk van Goethe is die van de drie maskers.
Het bekendste masker is het dodenmasker van Goethe, een afdruk van zijn gezicht dat kort na Goethes overlijden gemaakt zou zijn. Het dodenmasker zou zijn opgestuurd naar Thomas Carlyle, een invloedrijke Schotse schrijver en satiricus met wie Goethe een brievenwisseling had.
Carlyle beschrijft in zijn brieven dat hij Goethes dodenmasker kreeg. Op basis van deze brieven is men in de hele Engelse literatuur over Goethe er anderhalve eeuw vanuit gegaan dat het om een dodenmasker zou gaan. Ook nu nog kan men in de literatuur en op internet overal het dodenmasker terugvinden. Het masker zou op duistere wijze verdwenen zijn en weer teruggevonden in de loop der eeuwen.
Of het echt een dodenmasker is? Dat is het niet. Het is een kopie van een masker dat begin 19e eeuw gemaakt is toen Goethe nog springlevend was. Maar het houdt de gemoederen al tijden bezig en nog steeds: nog in juni 2012 is er door de universiteit van Edinburgh een uitgebreid artikel verschenen waarin de resultaten beschreven worden van een diepgaand onderzoek naar het zogenaamde dodenmasker! Ook in dit artikel blijkt dat Carlyle het bij het verkeerde eind had. In de collectiecatalogus (http://images.is.ed.ac.uk/luna/servlet/detail/UoEgal~5~5~78291~105992:Goethe-Death-Mask,-Front) op de site van de universiteit van Edinbrugh is het masker te zien. Het masker wordt daar nog steeds 'Goehte Death mask' genoemd.... 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten